Na een aantal relatief grote beursgangen in 2014 weten dit jaar vooral kleinere en middelgrote bedrijven de weg naar de Amsterdamse beurs te vinden.

Dat voorspelt het hoofd Equity Capital Markets van ING, Willem-Jan Meijer, in een gesprek met persbureau ANP.

“Vorig jaar gingen al meer bedrijven naar de beurs, die trend zal doorzetten”, verwacht Meijer, die bij ING de afdeling leidt die bedrijven bij aandelenemissies begeleidt. “Daarbij zijn nu vooral de small- en midcaps aan de beurt. Europees zagen we vorig jaar al meer kleinere bedrijven een beursgang maken en die lijn zal worden doorgetrokken.”

Meer beursgangen dan vorig jaar

Het precieze aantal beursgangen is volgens Meijer lastig te voorspellen. Daarvoor spelen de actuele beursomstandigheden op het moment van de geplande beursgang een te grote rol. Hij rekent voor 2015 in Amsterdam echter op meer dan vorig jaar, en voorziet er in ieder geval vijf. Die prognose is mede gebaseerd op de positieve verwachtingen die ING heeft voor de aandelenmarkt dit jaar.

Volatiliteit in de markten speelt altijd wel een rol bij het bepalen van een beursgang, maar is volgens de specialist niet altijd doorslaggevend. “Goede bedrijven halen het toch wel. Daarbij is het ook van belang om creatief te zijn in de structuur van beursgangen, door het proces sneller en flexibeler te maken.”

Meer Nederlandse bedrijven naar beurs

Afgelopen tijd verwelkomde de Amsterdamse beurs vooral veel buitenlandse bedrijven, zoals het Egyptische OCI en het Franse Altice. Dit jaar verwacht Meijer echter meer Nederlandse bedrijven aan het Damrak. De eersten daarvan gaven vorige week al een voorzet, in de gedaante van jeneverproducent Lucas Bols en opticiënketen GrandVision.

Bols wil met zijn beursgang 125 miljoen euro ophalen en past daarmee goed in het beeld dat Meijer bij de beursgangen van dit jaar heeft. Daarbij zullen veel transacties kleiner zijn dan in 2014. "Vorig jaar ging het vaak om beursgangen van meer dan 1 miljard euro. Dit jaar zullen we een breder scala aan beursintroducties zien, met ook kleinere transacties. We zullen nu eerder transacties zien van 100 miljoen euro of iets meer."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl